Muutama huomio matkan varrelta.
Olen ostanut ja myynyt lasia kohta kaksikymmentä vuotta harrastuksena. Tänä aikana olen toimittanut ja saanut perille lukemattomia ehjiä lasiesineitä. Nyt yrittäjänä vaalin tätä ja jokainen meiltä Treefiddyltä lähtevä esine on itseni pakkaama. Toivon, että myös meille lähetettäessä tästä blogista olisi jotain ammennettavaa. Kauheimmillaan olen joskus ottanut vastaan Oiva Toikan Hippiäisen kuplakirjeeseen pakattuna, lintu oli tuolla kertaa ihmeen ja kumman kaupalla ehjä. En kuitenkaan haluaisi vastaavaan postin toimitukseen enää törmätä, tuskin sinäkään.
Sitten aiheeseen, käytän tässä kuvia havainnollistamaan mielestäni erinomaista pakkausta lasiesineelle tai mille tahansa herkästi särkyvälle. Esimerkki esineenä Oiva Toikan Ugla Owl, kokonsa 16,5 x 9,5cm puolesta melko tavanomainen keräilyesine lasimaailmasta. Esimerkkipakettiin tosin olisi aika helposti ollut sovitettavissa vielä toinenkin esine ja ehkä kolmaskin, mutta sitten alkaa varsinaisen postipaketin sisäseinä olemaan jo niin lähellä, että isompi kolaus voisi jotain arvokasta saada hajoamaan.
Materiaaleissa suosin poikkeuksetta käytettyjä pakkauksia ja pehmikkeitä, tässä esimerkissä kaikki muut on meille lähetettyä paitsi pienempi laatikko ja ilmastointiteippi. Pienempi laatikko löytyi kaapin perältä, hankittu johonkin tarkoitukseen ilman, että on koskaan löytänyt tarkoitustaan ennen tätä.
Ennen laatikkoon asettamista esine olisi hyvä suojata, tähän valikoitui perinteinen ohut pakkauspaperi, alkuperä varmaan postin valikoimasta. Tässähän voi hyödyntää vaikka kuplamuovia tai perintökalsareita (pestyjä), tärkein kuitenkin, että pintaan ei tulisi mitään mikronaarmuja joten hyvä olisi olla mahdollisimman napakka kääre. Esineen suojauksen myötä tähän pienempään pakettiin sisäpehmikkeiksi valkkasin jonkun vanhan elektroniikka pakkauksen myötä varastoon tullutta vaahtomuovia, jota ei välttämättä jokaisen varaston perältä löydy, meiltä lähtevissä paketeissa se voi olla korvattuna styroksilla, kankaalla tai sitten ihan vain mytätyllä pakkauspaperilla.
Tärkeintä on huomioida pakkausmateriaalia olevan esineen ympärillä niin reilusti, että minkäänlaista "hölskymistä" ei paketin sisällä pääse tapahtumaan. Joka suunnalta paketti tiiviiksi, myös siitä esineen päältä.
Kukapa ei somasta tykkäisi, vaikka sisukset pakkauksessa on mitä on ja se esine se tärkein on niin aina on estetiikalle sijaa. Tämän suljin nyt narulla rumien teippausten sijaan.
Tässä vaiheessakin jo paketti luultavasti ehjänä perille menee, mutta varmuus ei ole koskaan pahitteeksi ja kaksoispaketti on empiirisen tutkimuksen mukaan paras ja luotettavin ratkaisu silloin kun määränpää on toisella puolen maata tai niin kuin tässä tapauksessa toisella puolen maailmaa.
Kaksoispakkauksen kakkoslaatikoksi valikoitui 40 x 30 x 26cm laatikko, tässä tapauksessa tilaa sisemmän laatikon ja isomman laatikon väliin jää reilusti mikä ei siis missään nimessä haittaa. On kaikkien etu, että paketti menee ehjänä perille.
Ison laatikon pohjalle rutattuna kuvassa näkyvää kerran käytettyä paksua pakkauspaperia sopi noin viiden sentin kerros, saman verran jäi vielä tähän kannen alle, laidat 8-12 sentin vuorauksella. Tässäkin hyvä huomioida riittävä täyttö, että sisempi laatikko ei pääse liikkumaan. Materiaaliksi kelpaa melkein kaikki kuviteltava pehmoinen ja joustava materiaali, styroksit, kankaat (tosin painoa tulee äkkiä pakkaukselle) tai vaikkapa sanomalehdet palloiksi mytättynä.
Pakkauksen sulkemiseen oma suosikkini ilmastointiteippi luo mukavan suomalaisen harmaan säväyksen. :)
Väitän kunnes toisin todistetaan, että näin saat esineen kuin esineen perille ehjänä olipa vastaanottaja Kainuussa tai Aasiassa. Mikäli tulee mieleen jotain mikä tekisi paketeistamme vielä parempia/ turvallisempia niin otamme ideoita mielellämme vastaan.
Näen tässä olevan mahdollisuus, hyviä postituksia!
Treefiddy - Eino